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9(2)  Without limiting the generality of the duties under subsection (1), every employer shall 
(a.1) Ensure that the place of employment is inspected at least once a month to identify any risks              
to the health and safety of his employees. 

 
9(3)  An employer shall develop a program for the inspection referred to in paragraph (2)(a.1) with the 
joint health and safety committee, if any, or the health and safety representative, if any, and shall share 
the results of each inspection with the committee or the health and safety representative. 
 
Question  
The Act requires that my workplace conduct monthly inspections. The Act does not specify the extent to 
which these inspections are required to be conducted. Our workplace is large and has many different 
processes, making it challenging for our staff to inspect the complete workplace once a month. If we 
only inspect certain portions of our workplace on a monthly basis, are we in compliance with the 
legislation?   
 
Answer  
The answer to your first question is “No.” The intent of the legislation is that the entire workplace be 
inspected on a monthly basis. The rationale for this was that potential hazards could emerge in areas 
inspected infrequently and that this possibility could only be addressed through monthly inspections of 
the entire workplace.   
 

 

You have correctly pointed out that the Act does not specify how workplace inspections should be 
carried out. There is no expectation that one person or a small group of people be tasked with taking 
the time every month to undertake a full inspection of a large and complex workplace. As long as the 
entire workplace is inspected monthly the intent of the legislation is met. Your workplace can be broken 
down into small areas, processes or machines and each one of these could be quickly and easily 
inspected monthly by one or two people. Each area of your workplace likely has a supervisor 
responsible for production or maintenance and that person could undertake the inspection, or delegate 
it to an employee or employees in that area. In this way, the requirement for a monthly inspection will 
have a very limited impact on your resources while meeting the legislative requirements and ensuring 
the safety of your workforce.   

 



 

 2

 
Question 2 
Can we, as the employer, ask the Joint Health and Safety Committee (JHSC) to conduct some or all of 
the inspections on our behalf? 
 
Answer  
The answer to question 2 is “Yes,” with agreement from the JHSC. 
 
The intent of subsection 9(3) of the Occupational Health & Safety (OHS) Act is to define responsibility 
for the creation of a workplace inspection program. It is clear that this responsibility rests with the 
employer, but this section does not limit the participation of the JHSC.   
 
Moreover, paragraph 15(j) of the OHS Act states that a JHSC may “participate in all inspections, 
inquiries and investigations concerning the health & safety of employees…” therefore, trained 
committee members do have the right to participate in identifying health and safety concerns in their 
workplace and, they may make recommendations to the employer to have these concerns corrected. 
The intent of the legislation is that the employer will be responsible to undertake the monthly 
inspections, and the JHSC may agree to accept varying degrees of participation.  
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